Βιταμίνη K

Η βιταμίνη Κ είναι ένα σημαντικό θρεπτικό συστατικό απαραίτητο για την πήξη του αίματος, τη σκελετική υγεία καθώς και την υγεία της καρδιάς. Βρίσκεται σε 3 μορφές την Κ1, Κ2 και Κ3.

Βιταμίνη Κ1: Βρίσκεται στα πράσινα λαχανικά. Η Κ1 περνάει κατευθείαν από το συκώτι και βοηθά στη διατήρηση ενός υγιούς συστήματος πήξης του αίματος. (Αυτό είναι το είδος της Κ που χρειάζονται τα βρέφη για την πρόληψη σοβαρών αιμορραγικών νόσων.)

Βιταμίνη Κ2 ή Μενακινόνη: Αυτή η μορφή βιταμίνης Κ παράγεται από βακτήρια. Βρίσκεται σε μεγάλες ποσότητες στα έντερά μας αλλά, δυστυχώς, δεν απορροφάται από εκεί και περνάει στις κενώσεις μας. Η Κ2 πηγαίνει κατευθείαν στα τοιχώματα των αγγείων, στα κόκκαλα και σε ιστούς εκτός του ήπατος.

Βιταμίνη Κ3 ή Μεναδιόνη: H οποία δεν είναι φυσική μορφή καθώς παρασκευάζεται συνθετικά και χρησιμοποιείται ως θεραπεία για τους ενηλίκους. 

Οι διατροφικές πηγές βιταμίνης Κ περιλαμβάνουν τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως το σπανάκι, το μπρόκολο, τα λαχανάκια Βρυξελλών, το λάχανο και το μαρούλι αποτελούν πλούσιες διατροφικές πηγές της βιταμίνης Κ. Επίσης άλλες καλές πηγές είναι η βρώμη, οι πατάτες, οι τομάτες, τα σπαράγγια και το βούτυρο. Χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης Κ περιέχονται στο μοσχάρι, στο χοιρινό, στο γάλα, στα καρότα και στα πολλά λαχανικά. Αν και η έλλειψη βιταμίνης Κ είναι πολύ σπάνια, μια πρόσληψη χαμηλότερη από τη συνιστώμενη μπορεί να οδηγήσει σε δυσμενείς εκβάσεις για την υγεία μακροπρόθεσμα, όπως αιμορραγίες, αποδυνάμωση των οστών και καρδιοπάθεια.

35 προϊόντα

Φίλτρα

Κατηγορία

    Brand

    Τιμή

    Περιεκτικότητα

    Newsletter